Quantcast
Channel: Pasform Arkiv - Skaberlyst
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40

Grundmønster til kjole – forskellen på en firkant og en kvindekrop

$
0
0

Grundmønster til kjole…hvad er det nu liiige, man skal med sådan et?

Det er at rigtig godt spørgsmål, for sandt at sige, så er det meget fint at have et grundmønster til kjole, men hvis man ikke ved hvad man skal med det bagefter, så er man jo lige vidt. Så er det faktisk ret spild af både tid og penge at få lavet det.

Det er også spørgsmål, jeg har fået en del de sidste par dage. Og det er jo en ganske god anledning til at skrive lidt om det, her på bloggen. Hvis jeg lige må have lov at være lidt provokerende, så er grundmønsteret forskellen på, om du ligner en firkant i dit tøj (eller det, der er værre), eller om man kan se, at du har en smuk kvindekrop.

Grundmønster til  kjole – hvad er det?

Dit grundmønster til kjole er et slags kort over din krop. Det er en flad 2 dimensional tegning af din 3 dimensionale krop. På grundmønsteret kan du bl.a se, hvilke indsnit du har brug for, for at stoffet kan forme sig omkring din krop. Du kan se, hvor de skal sidde, hvor dybe de skal være, hvordan de forskellige linjer i mønsteret som fx. midt bag sømmen og sidesømmene skal forme sig, og hvordan skulderen skal placeres, for at tøjet kommer til at passe til din krop.

For at du kan se de ting, er det vigtigt at dit grundmønster til kjole er tilrettet personligt til dig. Ellers er det bare et standard grundmønster, og så siger det ikke noget om, hvad lige præcis din krop har brug for af linjer og indsnit, for at få stoffet til at smyge sig skønt omkring den.

Det er netop den personlige tilretning, vi arbejder med, på mine workshops i tilretning af grundmønster til kjole. Inden workshoppen har deltagerne syet prøvemodeller hjemmefra, som er lavet efter standard grundmønstre (eller noget, der ligner), og det er dem vi retter til.

 

Grundmønster til kjole

Man kan godt komme til at rode lidt, når man er dybt begravet i sit grundmønster til kjole.

Kroppen skal frem i dit grundmønster

Selvom nogle enkelte kvinder ser fantastiske ud i grundformens model, og ikke har brug for ret mange design ændringer, for at have en brugbar kjole, så ligner de fleste af os altså lidt en firkantet sæk, når vi starter ud. Så det er ikke fordi man føler sig specielt lækker sådan en formiddag i sin prøvemodel.

Men efterhånden som vi får tilrettet kjolerne, og får lagt vidde ind og taget vidde fra, der hvor der er brug for det, så forvandler deltagerne sig fra lidt uformelige firkanter til skønne kvindekroppe. Det er så fascinerende at se, hvad der skal til, for at få kroppen til at komme frem, i stedet for at være gemt væk bag stoffet. Og det er netop det, grundmønsteret kan - den kan få kroppen til at vise sig fra sin absolut bedste side.

Det fede ved at arbejde på denne måde med tilretning er, at deltagerne lærer rigtig meget af at se hinanden blive tilrettet. Det giver en masse a-ha oplevelser, og det er virkelig inspirerende og fascinerende at se, hvad der skal til, for at få prøvemodellerne til at forme sig og faktisk blive til kjoler.

Grundmønster til kjole

På mine workshops syr vi prøvemodellerne op en ekstra gang, for at se, hvordan tilretningerne virker.

Hvorfor skal man have et grundmønster til kjole?

Det skal man også kun, hvis man ikke føler sig tilpas i de mønstre, man kan købe, og /eller hvis man gerne vil designe sit eget tøj.  Hvis man har det helt fint med at sy tøj efter købe mønstre, og de passer godt nok til at man har det godt i tøjet, og føler sig lækker og godt tilpas, så er der faktisk ikke grund til at få lavet et grundmønster til kjole.

Har man derimod nogle ting, man irriterer sig over gang efter gang, fx. at man altid skal gå på kompromis med pasformen enten på overkroppen eller underkroppen, fordi man ikke er samme størrelse over det hele, eller hvis indsnit altid sidder forkert, hvis der altid er for meget stof ved halsen eller i ryggen. Så giver det rigtig god mening at få lavet et grundmønster til kjole, for så er der helt sikkert nogle helt grundlæggende tilretninger, du skal have lavet, for at tøjet kommer til at sidde godt.

Du kan bruge dit grundmønster til kjole på flere forskellige måder:

* Til at designe og konstruere kjoler fra bunden.

* Til at designe og konstruere toppe, bluser og andre overdele fra bunden.

* Som udgangspunkt for at lave et grundmønster til jakker og frakker.

* Som en oversigt over, hvilke tilretninger, du har brug for. Dem kan du så lave i almindelige mønstre, for at få tøjet til at passe bedre.

Du kan ikke bruge dit grundmønster til kjole til at designe og konstruere nederdele. Der skal du have et grundmønster til nederdel, som du kan læse om i denne artikel.

Skal det være et grundmønster til kjole eller kan man bruge et almindeligt mønster?

Hvis du har et mønster, der sidder rigtig godt på dig, så kan du godt bruge det som udgangspunkt, når du vil lave dine egne designs. Men om det har helt de samme muligheder som et grundmønster til kjole, er lidt tvivlsomt. Du kan altid ændre et mønster til fx. at have mere vidde, en ny halsudskæring, nye ærmer, overskæringer og andre detaljer.

Fordelen ved at lave ændringerne ud fra et grundmønster til kjole er, at du for det første er sikker på at pasformen er, som den skal være, og for det andet har et helt “blankt” udgangspunkt, som du 100% selv former. Dvs. at du selv er designeren helt fra bunden, og kan bestemme alt. Det kan være lidt overvældende og skræmmende i starten, men tro mig – man bliver helt bidt af det, når man først lurer sammenhængen!

De tilretninger, jeg laver i grundmønstrene, er ikke nogen, man kan lave i stoffet, når det først er klippet. Det er primært dybde, jeg tilføjer mønstrene. Vidde er der ofte nok af, men vi kvinder er altså ikke flade som papir. Det nytter ikke noget at blive ved med at tilføje vidde i en sidesøm, hvis kvinden, der skal bruge kjolen, har en stor barm eller en markant bagdel (det har vi næsten alle sammen, hvis man sammenligner med standard mønstre). Det er ikke nødvendigvis hofterne, der fylder – det kan sagtens være balderne. Og det gør en verden til forskel, om vidden bliver lagt til på hofterne (i siden) eller på balderne (midt på stoffet).

Det er den slags ting, der bliver taget højde for i et grundmønster til kjole. Og det er derfor, det er så genialt at bruge som udgangspunkt, når man vil lave sine egne designs. Man slipper ikke for at tilrette tøjet undervejs i syprocessen, for stof og design betyder en del, og har brug for forskellige tilretninger. Men det betyder noget for, om den grundlæggende pasform er i orden eller ej, og i sidste ende kan det være afgørende for, om tøjet er brugbart eller lige til skraldespanden.

 

Grundmønster til kjole

I et grundmønster til kjole er det bl.a. indsnit, der bestemmer figuren.

Men hvad gør man så med sit grundmønster til kjole, når det er lavet?

Når du har fået lavet dit grundmønster til kjole, eller har fundet et mønster, der passer godt, og du vil til at designe dine egne modeller så gør du følgende:

1. Lægger mønster papir over dit grundmønster  og tegner det af.

2. Pakker det oprindelige grundmønster væk igen, så du ved hvor det er.

3. Tegner de ændringer ind på dit aftegnede grundmønster, som matcher de design ændringer, du vil lave. Det kan være du vil have mere vidde, lave prinsesse sømme, tilføje en overskæring i taljen eller på hoften, korte længden af til en bluse eller noget helt andet. Det tegner du ind på dit mønster, så du har alle de linjer, du skal bruge. Nu ligner dit mønster lidt det du kender fra bladene, hvor mønster delene ligger lidt hulter til bulter indover hinanden på mønster arket.

4. Til slut tegner du mønster delene af, lægger sømrum til og klipper dit stof, præcis som du plejer. Forskellen er, at du nu ved at du kan passe tøjet. Tilret alligevel undervejs, for alt stof opfører sig forskelligt, så der vil stadig være småting, der skal rettes. Men de store afgørende ændringer – dem har du taget højde for helt fra starten, fordi du bruger dit grundmønster som udgangspunkt.

Har du brug for hjælp til at lave de forskellige ændringer i mønsteret, der giver de forskellige designs, så få fat i en bog om mønster konstruktion. På dansk er den bedste Ny Mønsterkonstruktion for Kvinder, som du bl.a. kan købe på Saxo.dk.

 Køb Ny Mønsterkonstruktion for Kvinder HER

(Hvis du køber via dette link får jeg en lille del af beløbet – i så fald siger jeg mange tak!)

 

Grundmønster til kjole

Det kræver lidt forfriskninger i løbet af dagen at være så fokuseret, som deltagerne er på mine workshops.

Jeg holder workshops i tilretning af grundmønster til kjole flere forskellige steder i landet både forår og efterår. Pt. er alle planlagte workshops udsolgt,  men hvis du vil have besked næste gang der åbnes for tilmeldinger, så klik her og skriv dig på ventelisten.

 

The post Grundmønster til kjole – forskellen på en firkant og en kvindekrop appeared first on .


Viewing all articles
Browse latest Browse all 40

Trending Articles


Grand galla med gull og glitter


Psykiater Tonny Westergaard


Jav Uncensored - Tokyo-Hot n1002 Miyu Kitagawa


Moriya Suwako (Touhou)


BRODERET KLOKKESTRENG MED ORDSPROG 14 X 135 CM.


Naruto Shippuden Episode 471 Subtitle Indonesia


Fin gl. teske i sølv - 2 tårnet - stemplet


Kaffefilterholder fra Knabstrup


Anders Agger i Herstedvester


Onkel Joakims Lykkemønt *3 stk* *** Perfekt Stand ***


Sælges: Coral Beta/Flat (Højttaler-enheder)


Starwars landspeeder 7110


NMB48 – Durian Shounen (Dance Version) [2015.07.15]


Le bonheur | question de l'autre


Scope.dk som agent?


Akemi Homura & Kaname Madoka (Puella Magi Madoka Magica)


Tidemands taffel-marmelade julen1934+julen 1937+julen 1938.


Re: KZUBR MIG/MMA 300 zamena tranzistora


Analyse 0 mundtlig eksamen


DIY - Hæklet bil og flyvemaskine